Tiistain gallupissa kainon toiveen Espanjan jatkoon menosta esittänyt Petri Pasanen on varmasti tyytyväinen. Onko Pasanen vielä tyytyväisempi tänä iltana? Se jää nähtäväksi, kun Hollanti ja Englanti kohtaavat toisessa välierässä. 

Englanti jatkaa suuren haaveensa jahtaamista. Turnaus on mennyt koko ajan heidän omien suunnitelmiensa mukaan: alkulohkovoitto ja jatkoon niukasti, mutta varmasti. Edellisissä MM-kisoissa poistettiin rankkaripeikko, nyt se on poissa myös EM-tasolla. Materiaali on huippuvahva, mutta sallitaanko sen pelata omien kykyjensä mukaisesti vai kytätäänkö edelleen? Mielenkiintoisia kysymyksiä.

Hollanti kuului ennen kisoja haastajiin. Suurimpiin suosikeihin ei Oranssia laskettu. Muutama viime hetken loukkaantuminen, viimeisenä Frenkie de Jongin poisjäänti, piti olla sinetti sille, ettei Hollanti pitkälle pötki. Mutta Ronald Koemanin joukot ovat edenneet koko ajan parantaen otteitaan.

Pitää tosin muistaa, että Hollannilla on myös ollut onnetar puolellaan – jääminen alkulohkon kolmoseksi ja sitä kautta jatkoon, oli todellinen onnenpotku. Sillä joukkue pääsi kaavion ”helpommalle” puolelle. Toistaiseksi joukkue on pudotusvaiheessa lähettänyt kotimatkalle Romanian ja Turkin, kun esimerkiksi Espanja toiselta puolelta kaaviota eteni finaaliin pudottamalla Saksan ja Ranskan.

Huuhkaja-gallup arvioi tulevan finalistin – paitsi Pasanen, jonka arvio oli enemmänkin toive. Pasasen teksti toistuu myös tänään, sillä se kattoi kummankin välierän.

”Mennäänkö taas pilkuille?”

Antti Niemi, Huuhkajien maalivahtivalmentaja:

– Englanti menee jatkoon. Tasainen ottelu, joten tuo on puhdas arvaus. Joko Englannin tähdet vapautuvat vai mennäänkö taas pilkuille? Pakkohan tuolla materiaalilla on olla ennakkosuosikki vaikka ovatkin pelanneet alle potentiaalinsa.

Henri Lehto, Huuhkajien datanero:

– Hollanti on parantanut kisojen edetessä. Varmaan joku haluaisi sanoa samaa Englannistakin, mutta kun niin ei voi tehdä vakavalla naamalla ja selvinpäin. Uskon kuitenkin, että nyt Englannin laatu tulee esiin ja he minimoivat Hollannin Gakpon ja kumppaneiden uhat. Hyökkäyspeli tuskin edelleenkään ”lädeillä” kauheasti tuottaa, mutta jatkoon he painelevat viimeistään pilkuilla.

Joonas Kolkka, Huuhkajalegenda:

– Kaksi joukkuetta vastakkain, joista molemmat ovat menneet vähän onnellakin näin pitkälle. Tasainen peli on tulossa. Englanti on edennyt rimaa hipoen, mutta niin voi sanoa Hollannistakin, varsinkin kisojen alussa. Heillä on ollut hyviä pelejä välissä, sitten huonoja pelejä. Minusta kummallakaan ei ole yhtä tasokas materiaali kuin Espanjalla tai Ranskalla oli. Tietysti toivon Hollannissa asuvana, että Hollanti menisi finaaliin – täällä on hirmuinen buumi päällä koko maassa. Kumpi sitten menee… Englanti on Englanti, joten tsemppiä löytyy. Saa myös nähdä, riittääkö Hollannin pääkoppa. Summattuna: toivon, että Hollanti menee jatkoon.

Jesse Joronen, Huuhkajien maalivahti:

– Melkein tulossa kotiin… nyt puhutaan jo välierästä. Englanti menee jatkoon, perustuen puhtaasti siihen, että heidän materiaalinsa on vaan niin hyvä.

”Tulee vähämaalinen ottelu”

Viljami Sinisalo, Huuhkajien maalivahtiosastoa:

– Englanti menee finaaliin. Tulee vähämaalinen ottelu. Näen kristallipallosta, että menee taas rankkareille.

Mika Nurmela, Huuhkajalegenda:

– Hollanti on parantanut peliä turnauksen edetessä, Englanti edelleen etsii sitä parasta virettään. Kaikki ihmettelee, miten tuosta materiaalista ei saa enempää irti – rimaa hipoen ovat edenneet koko kisat, suhteellisen huonolla pelillä. Totta kai, heillä on edelleen niin vahvat yksilöt, jotka pystyvät ratkaisemaan. Tästä välierästä on vaikea sanoa, kumpi jatkaa – mutta ajattelen asiaa niin, että Hollanti menee finaaliin, koska heidän koko joukkueen pelaaminen niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan on paremmin organisoitua kuin Englannilla. Enkä halua nähdä Englantia finaalissa niillä esityksillä, mitä he ovat toistaiseksi esittäneet. Tähän kuitenkin varaus: he voivat yhtäkkiä vaan räjäyttää oman pelaamisensa kuntoon. Siitä ei tosin ole ollut mitään merkkejä. Hollanti on parantanut, itseluottamus on kohdallaan – uskon ja toivon, että Hollanti menee jatkoon. 

Petri Pasanen, Huuhkaja-legenda ja MTV:n nerokas host:

– Vastaan kysymykseen seuraavasti: Kerron minun toivefinaalini enkä lähestyy asiaa niin, että arvaan, mitkä kaksi joukkuetta finaalissa pelaavat. Toivon tietenkin Espanjan ja Hollannin välistä finaalia, koska näillä kahdella maalla on selvästi enemmän ajatuksissa yleisesti viihdyttäminen. Johan Cruyffin kerrotaan sanoneen pelaajalle, jolle oli antamassa debyyttiä: ”Jos haluat voittaa, astu kentälle nauraen”. Mestari halusi näin vähän helpottaa jännitystä. Ei Ranskan tai Englannin pelaajista tätä ajatusta säteile ulospäin – Hollannilla ja Espanjalla on muutakin mielessä, kuin oman maalin puhtaana pitäminen… eli HYI sille ajatukselle, mitä kaksi muuta välieräjoukkuetta edustavat. 

Huuhkaja-raati on puhunut. Keskiviikkoiltana nähdään, kumpi joukkueista tulee sunnuntaina haastamaan Espanjan. Onko se Englanti vai onko se Hollanti? Kummallekin näkemykselle löytyi kannatusta.

>> Katso EM-kisojen jatkokaavio, otteluparit ja aikataulut linkin takaa! <<