FC Lahden kurssi eteni vuosi vuodelta kohti väistämätöntä: putoamista. Kaksi vuotta sitten joukkue oli karsinnoissa ja vältti sarjatason vaihdon niukasti. Viime kaudella joukkue vältti karsinnat naftisti. Tällä kaudella karsinnat olivat tosiasia ja lopputulos lahtelaisten kannalta masentava. Tie vie Ykkösliigaan.
Jaro oli parempi avausottelussa, mutta Lahti oli ylivoimainen toisessa pelissä. Pelin kuva oli selvä: sarjatasoa alempi joukkue kiusasi sitkeällä ja uhrautuvalla puolustuspelaamisella huomattavasti parempaa joukkuetta. Rehellisyyden nimissä voi sanoa, että tilanteisiin nähden pelin olisi pitänyt päättyä 6-0 Lahdelle eikä vain 1-0.
Kaikki kunnia Jarolle, se ansaitsi nousunsa, sillä näiden pelien ainoa merkityksellinen tilasto on se, joka näkyy tulostaululla. Kahdessa ottelussa Jaro teki kaksi maalia, Lahti vain yhden. Eli taas kerran mentiin siihen, mikä on ollut Lahden helmasynti koko kauden: täydellinen tehottomuus.
Vaikka Lahti sai jonkinlaisen taistelutahdon päälle sunnuntaina, nähdään tiukoissa tilanteissa ja kaksinkamppailussa tietty ero. Jarossa pelasi suuri joukko omia kasvatteja, pelaajia, jotka tietävät, että todennäköisesti ainoa tapa pelata koskaan urallaan Veikkausliigaa, on nousta sinne. Lahdella oli aivan liikaa pelaajia, jotka tiesivät jo, että matka jatkuu jonnekin uuden palkanmaksajan hoteisiin.
Lahti oli palkkasoturiarmeija. Ulkomaalaispelaajia jokaisessa kauden ottelussa enemmän kuin suomalaisia avauskokoonpanossa. Ja Lahti on syystäkin ylpeä kaupungin juniorituotannosta ja kasvattajamaineesta. Oli jotenkin kamalaa katsoa, että lahtelaisen jalkapallokoulun yksi suurimmista lahjakkuuksista, Samuel Pasanen, seurasi koko ottelun vaihtopenkiltä. Vaikka Pasanen olisi ensi kaudella menossa muualle, hän on lahtelainen. Ja juuri siksi hänen paikkansa olisi ollut kentällä, ei penkillä.
Urheilujohto on ollut jo vuosia poukkoilevaa ja epämääräistä. Valmentajat ovat tulleet ja menneet. Samat kasvot ovat pyörineet kulisseissa kovin kauan, joten mitään kovin tuoretta johtoajatusta ei ole päässyt syntymään. Nyt tämä alamäki saavutti romahduksen ja Lahti lähtee hakemaan vauhtia.
Lahti on loistava jalkapallokaupunki, jossa erinomaiset valmentajat kasvattavat nuoria pelaajia. Nyt olisi ehkä pienen aikalisän paikka – asettaa projekti, jonka tavoitteena on nousta tietyn aikavälin jälkeen takaisin Veikkausliigaan, pitkälle omilla kasvateilla ja järkevän skouttauksen – kuten Toni Korkeakunnaksen johdolla – kautta nousevilla kyvyillä. Korkeakunnaksen aikakautta kannattaa muutenkin muistella ainakin sillä, että hänen aikansa Lahdessa oli kolme täyttä kautta ja nousevalla menestyksellä, kunnes kesken neljättä kautta mono heilahti. Kuten niin monelle ”Token” jälkeenkin.
Ykkösliigasta nouseminen ei ole helppoa. Kotka onnistui siinä vuodessa, mutta esimerkiksi Hakalla ja Jarolla meni vuosikausia siihen, että joukkueet palasivat pääsarjatasolle. Haka on onnistunut paikkansa vakiinnuttamaan, sunnuntaina esiintynyt Jaro tulee syöksylaskua takaisin, jos joukkuetta ei uusita miltei täydellisesti. Ennakkotietojen mukaan EIF pysyy kohtuullisen hyvin kasassa ja ehkä TPS saa viimein kurssinsa käännettyä. Kova kilpailu noususta joka tapauksessa tulee.
FC Lahdella on mesenaattiosasto kohtuullisessa kunnossa, joten jos omistajaporras päättää, voidaan nousua lähteä hakemaan isoilla satsauksilla sarjatasoon nähden. Se tarkoittaisi taas kerran armeijaa ulkomaalaispelaajia ja todennäköisesti sitä, että vuoden kuluttua joukkue uusitaan jälleen. Noin laadukkaan juniorikasvatuskaupungin voisi kuvitella myös miettivän sitä vaihtoehtoa, että rakennetaan maltilla vahvasti lahtelainen joukkue, joka nousee sitten, kun sen aika on – ja jatkaa sitten kasvamista Veikkausliigan vakiojoukkueeksi.
Toki helpommin sanottu kuin tehty, mutta täysin mahdollista tuokin olisi. Jos nyt pysähdytään kunnolla miettimään, mitä FC Lahti haluaa vaikkapa viiden vuoden kuluttua olla. Ja ehkä paluu viiden vuoden päästä voisi tapahtua Veikkausliigan mitat oikeasti täyttävällä stadionilla nykyisen betonisen ja umpijäässä vielä maaliskuun lopulla olevan hiihtostadionin sijaan.