Yksi kautta aikojen menestyksekkäimmistä suomalaispelaajista ulkomaiden sarjoissa, Petri Pasanen, pelasi Bundesliigan Werder Bremenissä, kun Saksa isännöi edelliset jalkapallon arvokisat. Vuosi oli 2006 ja Saksa järjesti MM-lopputurnauksen. Nykyinen loistava Mestarien liiga -lähetysten isäntä Pasanen muistaa, miten maa villiintyi kotikisojen aikana.

Samaa ”Peetu” Pasanen odottaa nyt. Saksa on valmis kisoihin, menestymään niissä ja näyttämään Euroopalle, että tämä yhden isännän malli toimii paremmin kuin esimerkiksi kolmen vuoden takaisten kisojen seikkailu ympäri maanosaa.

Paljon on puhuttu Saksan paineista isäntämaana. Pasanen ei koe, että sellaisia on.

– En edes käyttäisi sanaa ”paine”. Nämä pelaajat ovat kovissa paikoissa joka ikinen viikko. He osaavat odotukset käsitellä ja tietävät hyvin, mikä on pelin henki. Itse näen, että kotikisat tuovat energiaa, Pasanen arvioi FutisUutisille.

– Koko kansakunta odotti 2006 kisoja ja halusi tarjota parastaan. Näin myös tapahtui. Tunnelma oli silloin erinomainen enkä usko, että tämä on muuttunut mitenkään. Hienot kisat tulossa. Näin läheltä, miten Saksa ammentaa kotikisoista voimaa ja mitä hyötyä siitä on. Mielestäni juuri sen vuoksi Saksa yksi suosikeista.

”Keskikentän yhteinen sävel löytyy hyvin”

Monen muun jalkapalloa läheltä seuraavan henkilön tavoin Pasanen nostaa Saksan joukkueesta esiin keskikentän. ”Die Mannschaftin” keskikenttää on syystäkin arvioitu kisojen yhdeksi parhaista ellei parhaaksi. Erityisen paljon Pasanen odottaa nuoruuden ja kokemuksen yhdistelmältä.

– On todella kiva katsoa, miten Florian Wirtz ja Toni Kroos (molemmat kuvassa) pelaavat yhteen. Siinä on kaksi keskikentän tukipilaria – Kroos monivuotinen johtaja, Wirtz tuleva. Uskon, että yhteinen sävel löytyy hyvin, Pasanen sanoi.

– Siellä on muitakin todella laadukkaita pelaajia keskikentälle. Vaihtoehtoja riittää.

Yksi vaihtoehto voisi olla myös Leverkusenissa loistavan kauden pelannut Robert Andrich. Andrich toisi fyysisyyttä ja tietynlaista ilkeyttä – ainakin valmistavissa otteluissa Andrich on saanut vastuuta. Mikäli Julian Nagelsmann tähän päätyy, ollaan ikään kuin samassa jatkumossa kuin Guido Buchwald ja Dieter Eilts aikoinaan.

– Ehkä Saksa ei enää kaipaa tuollaista lähestymistapaa. Mutta tarinoita Saksassa halutaan nähdä, vähän mitä David Odonkor oli kotikisoissa 2006. Hän tuli vähän puskista ja valloitti fanit viimeistään tekemällä Puolaa vastaan voittomaalin. Tällaisia nousuja media haluaa nähdä, ja siihen rooliin voisi Andrichin tarina sopia.

Kuka tekee Saksan maalit?

Ja sitten suurin kysymysmerkki: kuka tekee Saksan maalit? Bundesliigassa maalitilastoja ovat hallinneet viime vuosina muualta kuin Saksasta tuleet ysit – paitsi Nicklas Füllkrug, joka jakoi maalikuninkuuden kaudella 2022-23. Füllkrug on mukana Saksan EM-joukkueessa.

– Saksan maajoukkueessa ei ole ollut esimerkiksi Miroslav Klosen tapaista keskushyökkääjää tarjolla, joten tietysti myös pelin kehittyessä ja muuttuessa etsitään uudenlaisia vaihtoehtoja. Füllkrug on puhdas kärkimies, Kai Havertz ei, mutta kyllä hänkin maaleja osaa tehdä.

– Perinteisten kärkimiesten tuotanto ei Saksassa ole samalla tasolla kuin monen muun pelipaikan. Maa ei ole tuottanut pitkään aikaan yhtään maailmanluokan viimeistelijää malliin Rudi VöllerJürgen Klinsmann, Klose tai Gerd Müller. Mutta pitää tosiaan muistaa, että eurojalkapallossa on vähemmän sellaisia pelaajia, jotka odottavat boksissa palloja ja iskevät maaleja sieltä.  Peli on muuttunut siltäkin osin.

Toisaalta keskikenttä onkin sitten hyvin tulivoimainen. Erikoistilanteissa Saksa tulee olemaan pelottavan hyvä. Ehkei joukkueesta löydy tulevaa maalikuningasta, mutta se ei Pasasenkaan mielestä ole este menestykselle.

– Saksalla on vahva joukkue. On täysin perusteltua laskea Saksa yhdeksi mestarisuosikeista. Varsinkin, kun kotikentällä pelaaminen on heille suuri etu, Petri Pasanen arvioi valtavan jalkapallokokemuksensa rintaäänellä.

Saksa ja Skotlanti aloittavat EM-kisat Münchenissä perjantai-iltana kello 22 Suomen aikaa.